Články

/ 9 června 2020

Vrácení nesporné části nadměrného odpočtu DPH v České republice – pokračování?

Poslanecká sněmovna nedávno schválila návrh novely daňového řádu a související novelu zákona o DPH, která by měla umožnit vrácení nesporné části nadměrného odpočtu DPH, a předala jej Senátu. Systém by měl fungovat tak, aby v… Read more »

Přečíst

/ 1 června 2020

Judikát ESD C-684/18 World Comm Trading

Evropský soudní dvůr nedávno rozhodl v případu rumunské společnosti World Comm Trading. Rumunská společnost WCT uzavřela v roce 2004 smlouvu se společností Nokia na distribuci mobilů, ty byly dodány WCT z různých členských států a… Read more »

Přečíst

/ 29 května 2020

Judikát ESD C-547/18 Dong Yang Electronics

Evropský soudní dvůr ve svém nedávném rozsudku C-547/18 Dong Yang Electronics rozhodl, že existence dceřiné společnosti se sídlem v EU mateřské společnosti ze třetí země sama o sobě nedává vzniknout provozovně pro účely DPH. Soud… Read more »

Přečíst

/ 15 února 2020

Konečný systém DPH v EU

Evropská komise již delší dobu pracuje na projektu tzv. konečného systému DPH. Ten by měl v praxi fungovat tak, že namísto dosavadního používání režimu přenesení daňové povinnosti (reverse charge) u plnění poskytovaných mezi podnikatelskými subjekty… Read more »

Přečíst

/ 13 ledna 2020

Všeobecný reverse charge v ČR

Po pěti letech úsilí se vládě Andreje Babiše podařilo přesvědčit Evropskou komisi, která na konci loňského roku ČR povolila používat všeobecný RCH u transakcí přesahujících 17.500 EUR. Vzhledem k tomu, že kvůli délce legislativního procesu… Read more »

Přečíst